Kuchnia

Aromatyczna kuchnia egipska stanowi połączenie kulinarnej kultury krajów Bliskiego Wschodu, państw północno afrykańskich oraz krajów należących do kręgu śródziemnomorskiego. Liczne przyprawy jak np.: kurkuma, imbir, goździki, mięta, pietruszka czy szafran, dodawane do tradycyjnych dań, wzbogacają ich niezwykły smak. Podróż do Egiptu oraz nowe kulinarne doznania mogą się okazać wspaniałą i niezapomnianą przygodą.

Kuchnia Egiptu – charakterystyczne smaki i dania. Czego warto spróbować?

Podstawą egipskich potraw są różne gatunki mięsa, wśród których królują przede wszystkim: wołowina, drób oraz baranina. Ze względów religijnych nie spożywa się jedynie wieprzowiny. Mięsa podawane są zazwyczaj z dużą ilością warzyw np. fasolą lub bobem. Jedną z najpopularniejszych potraw egipskich jest hamam, czyli gołąb nadziewany ryżem. Podczas urlopu w Egipcie warto również spróbować shoarmy – chlebka pita, nadziewanego kawałkami marynowanej jagnięciny oraz sałatką. Niezwykle ważnym elementem egipskiej kuchni jest aisz, czyli serwowany do wielu potraw chleb. Podaje się go nawet z ziemniakami lub ryżem. Aisz namoczony w gorącym mleku z orzechami, rodzynkami i kokosami tworzy przepyszny, rozpływający się w ustach deser umm ali. Podstawę kuchni egipskiej stanowią także smaczne, bogate w składniki zupy jak np.: zupa warzywna chudar, rybna samak oraz mięsna lahma. Wspaniałym dodatkiem do kanapek jest zaś tahina charakterystyczna pasta przygotowywana ze zmielonego sezamu i oleju, która wyróżnia się wspaniałym orzechowym smakiem.

Egzotyczne smaki Egiptu – kulinarna wyprawa dla poszukiwaczy nowych smaków

Bogactwo charakterystycznych przypraw: imbiru, kurkumy, goździków czy szafranu, duża ilość warzyw, przepyszny chlebek aisz oraz sycące zupy czynią kuchnię Egiptu jedną z najsmaczniejszych na świecie. Doświadczanie nowych kulinarnych doznań pozwoli przybliżyć się do niezwykle fascynującej egipskiej kultury i poznać codzienność mieszkańców kraju